Suad Balić, ministar, pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Hercegovačko – neretvanskog kantona danas je u zgradi Općinskog suda Konjic razgovarao s  Alminom Čilić, predsjednicom Općinskog suda Konjic, Emirom Bubalom i dr. Jozom Ivančevićem, načelnicima  općina Konjic i Prozor/Rama o mogućnostima iznalaženja trajnog rješenja za smještaj svih kapaciteta Općinskog suda u Konjicu.

O uslovima u kojima je smješten Općinski sud u Konjicu govorila je predsjednica Suda Čilić, koja je istaknula: ''Sud radi u neuslovnim prostorijama, a naša je namjera  da pitanje svog smještajnog kapaciteta trajno riješimo, s ciljem efikasnijeg rada i ostvarivanja boljih rezultata. Ovaj Sud nadležan je za općine Konjic, Jablanica i Prozor/Rama, koje zajedno broje 62.656 stanovnika'', rekla je predsjednica Općinskog suda Konjic, Almina Čilić.

''Naš današnji susret  s predsjednicom Općinskog suda Konjic i načelnicima općina Konjic i Prozor/Rama, uz prisutnost kolega iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine izraz je naše spremnosti  i prvi  korak u iznalaženju rješenja za adekvatan smještaj Općinskog suda Konjic, Područnog odjeljenja, Tužiteljstva Konjic, gruntovnice, sudske policije, i svih pratećih prostorija i objekata koji trebaju biti u funkciji Općinskog suda,  odnosno Tužilaštva'', rekao je ministar Balić.

''Usaglasili smo se kako je potrebno čim prije odrediti lokaciju za izgradnju nove zgrade ili iznaći neko drugo rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve kojima želimo osigurati primjerene uslove za rad'', dodao je ministar Balić.

Istaknuo je da je u Budžetu za 2016. godinu planirano 200.000,00 KM, koje su namjenjene za izradu idejnog rješenja, građevinskog projekta, odnosno za sve troškove koje je potrebno isfinansirati do početka izgradnje samog objekta.

''Za realizaciju ovog projekta postoji puna podrška Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kao i Općine Konjic, a podršku očekujem  i od drugih općina za koje je ovaj sud nadležan'', zaključio je mistar Balić.

Komentariši