Delegacija Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona predvođena dr. sc. Nevenkom Hercegom, premijerom Vlade održala je u Sarajevu sastanak sa Zvonkom Mijanom, tajnikom  Ustavnog suda BiH na kojem je razgovarano o aktivnostima Vlade u svezi s izvršenjem odluka toga suda.

Premijer  Herceg istaknuo je kako je Vlada, suočena sa zatečenim složenim stanjem kada su u pitanju izvršna sudska rješenja, od imenovanja do danas, poduzela niz koraka na rješavanju tog problema. Na poseban način naglasio je kako je Vlada u 2015. godini  iz Budžeta HNK za redovne isplate i vansudske nagodbe izdvojila oko 1,9 miliona KM, a ove godine ukupno 2 miliona KM.

„Vlada je posebnu pozornost stavila na vansudske nagodbe, te smo ovih dana raspisali drugi javni poziv za vansudske nagodbe. Takvo rješenje smatramo najboljim kako za Vladu, odnosno naš Budžet, tako i za osobe koje imaju određena potraživanja“, rekao je premijer Herceg podsjećajući na to kako je Vlada u Dokumentu okvirnog Budžeta HNK za period od 2016. do 2018. godine za rješavanje problema izvršnih sudskih rješenja u 2017. godini planirala 3, a u 2018. 5 miliona KM.

Tajnik Mijan zahvalio je delegaciji Vlade na posjeti i iznesenim informacijama ističući primjer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona kada su u pitanju napori oko izvršavanja odluka Ustavnog suda.

Inače, u delegaciji Vlade, pored premijera  Hercega, bili su Adnan Faladžić, ministar finansija, Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Ljubica Miletić, predstojnica Ureda za zakonodavstvo HNK i Vlado Bevanda, kantonalni javni pravobranilac.

 

Komentariši