U protekloj sedmici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je posjetila Općine Jablanicu i Konjic nakon čega je održala 45. Sjednicu u  Konjicu na kojoj su pored članova Vlade prisustvovali: Emir Bubalo, načelnik Općine Konjic i Ibro Halilović, predsjednik Općinskog vijeća.

Boraveći u Konjicu, članovi Vlade obišli su zgradu Srednje škole za čiju je obnovu utrošeno oko 850.000,00 KM, čime će, pored stvaranja znatno ugodnijeg ambijenta za učenike i prosvjetne radnike, na godišnjem nivou biti ostvarene uštede od 185.000,00 KM.

 

          

„Ovakve investicije dio su ukupne obrazovne politike Vlade kojoj sam na čelu. Naime, Vlada pored niza preduzetih mjera u različitim oblastima, preduzima posebne mjere kako bi unaprijedila sistem obrazovanja i našim učenicima, studentima i prosvjetnim radnicima osigurala primjerenije uslove za učenje i rad“, rekao je premijer Herceg u obraćanju tokom posjete SŠ Konjic“.

Tokom posjete Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Konjic, članovi Vlade upoznali su se s njezinim djelovanjem, te saradnjom s Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK.Tom su prilikom predstavniku službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Konjic uručeni ključevi putničkog terenskog vozila.

          

Članovi Vlade su, također, prisustvovali  prezentaciji projekata obuke i zapošljavanja, koju je  Razvojna agencije „Prvi korak“ u Konjicu realizovala zahvaljujući sufinansiranju iz Budžeta HNK. Agencija “Prvi korak” je u proteklom periodu za firme SurTerc – Eurosjaj, Rukotvorine i Kristal Komerc iz Konjica, a koje su iskazale interes za radnom snagom sa specifičnim znanjima i vještinama uradila obuke, te je zahvaljujući ovom projektu u 2016. godini u Konjicu posao dobilo 90 osoba.

Na kraju posjete, Vlada je obišla objekt D-0 ARK, koji je danas mjesto susreta umjetnika iz BiH i šire, te predstavlja izuzetan turistički potencijal Općine Konjic.

Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK je izrazio zadovoljstvo navedenom posjetom Vlade HNK, kao i preduzetim i realizovanim projektima u ovoj Općini.

 

           

Komentariši